Blogger Widgets Еколошко удружење фанова кампова: Предавања о БИОДИВЕРЗИТЕТУ - МЗ Угљешница и МЗ Вашариште

Претражи овај блог

четвртак, 14. јун 2012.

Предавања о БИОДИВЕРЗИТЕТУ - МЗ Угљешница и МЗ Вашариште

Сликовито речено, биодиверзитет као кишобран покрива све оно што се односи на разноврсност, разноликост живог света планете.

Наша земља Србија заузима 0.07% светског копна, а поседује чак 2% укупне светске флоре, што представља изузетно природно богатсво, на којем нам могу позавидети и много “веће“ земље. Друга важна одлика Србије је изражен ендемизам, односно присуство карактеристичних биљних врста везаних за територију Србије или подручје Балкана.

Угроженост биодиверзитета

Велика разноврсност у свету и у Србији, налази се у великој опасности. Многи екосистеми су потпуно уништени, честа је прекомерна експлоатација појединих врста, прекомерна испаша, паљење, сеча шума, интродукција алохтоних врста, загађење ваздуха, воде, земљишта. Планински зимски туризам доводи до изградње малих градова на планинама и до фрагментације екосистема. Тенденције у смањењу изворног диверзитета васкуларне флоре наше земље јасно показују да биљни свет постаје све угроженији. Са територије наше земље у последњих педесетак година заувек је исчезло преко 10 биљних врста.

Мере за очување биодиверзитета

формирање Црвене листе флоре Србије, са дефинисаним категоријама угрожености
формирање ботаничких башти
проглашавање станишта заштићених врста за строге природне резервате где је активност човека минимална
формирање националних паркова као најобухватнији вид заштите.

Да ли постоји начин да спречимо даље уништавање?

Сви знамо да постоји више начина за то, али најефикаснији и најделотворнији мора бити промена свести према околини и средини у којој живимо.

ИЗВЕШТАЈ СА ПРЕДАВАЊА ВОЛОНТЕРСКОГ ЦЕНТРА КРАГУЈЕВАЦ НА ТЕМУ БИОДИВЕРЗИТЕТА

Предавање у МЗ Угљешница, оџано је 26.04.2012.године. Предавање је пратило 15 учесника, највише је било младих (од 18 до 25 година старости). Утисак предавача је да је тема предавања јако добро прихваћена, и кроз неформални разговор после исте, посетиоци су се распитивали о могућностима нових предавања на ову и сличне теме из екологије.

Предавање у МЗ Вашариште, оржано је 27.04.2012. године. Предавање је такође посетило 15-так љубитеља природе. Презентација је трајала око 45 минута, уз активно учешће слушалаца. Утисак предавача: врло пријатна атмосфера током предавања, посетиоци су током презентације износили мишљења и постављали питања и добили су информације које су биле предмет њиховог онтересовања.










Нема коментара:

Постави коментар

:)