Blogger Widgets Еколошко удружење фанова кампова: (3☆ ВОДА) Данас је 26. јануар - СВЕТСКИ ДАН ЕДУКАЦИЈЕ О ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Претражи овај блог

субота, 25. јануар 2014.

(3☆ ВОДА) Данас је 26. јануар - СВЕТСКИ ДАН ЕДУКАЦИЈЕ О ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

     Оно што је ретко, скупо је. Вода као најважнија ствар на свету, напротив, нема цену. (Платон, 427-347. године п.н.е.)
   Угроженост српских вода је велика а воде су нам недовољно заштићене. Загађења наших речних токова и пијаћих извора вртоглаво расте. Кључни извори загађења река у Србији су непречишћене индустријске и комуналне отпадне воде. Од 165 општина у Србији само 20 % има постројења за пречишћавање комуналних отпадних вода, а само 13% комуналних отпадних вода се третира пре испуштања.
    Београд, Нови Сад и Ниш немају та постројења због недостатка новца за њихову изградњу. Само за једно постројење за пречишћавање отпадних вода у Београду потребно 200 милиона долара. 50 % индустријских постројења у Србији не пречишћава отпадне воде, јер нема системе за пречишћавање. То значи да се 50% индустријских загађења директно се испуштају у реке.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/433901/Otkrivamo-kako-je-zagadjena-voda-u-Uzicu
Цветање воде је последица еутрофикације воде, када углавном услед људских делатности долази до пренамножености водених биљака, најчешће алги, што има негативне последице по водени живи свет.

Настајање еутрофикације 

Еутрофикација (еутрофизација) започиње тако што са њива и других агроекосистема доспевају ђубрива (обично спирана кишом) у воду. Та ђубрива су богата фосфатима и нитратима, који су иначе ограничавајући фактор бујања живота у води. Уз вишак ових соли, биљке, посебно алге, често почињу да бујају. Тада се повећава и број угинулих алги, које тада раслажу сапрофити при чему троши кисеоник. Тако опада концентрација кисеоника у води и самим тим долази до гушења и масовног помора водених организама који кисеоник троше у процесу дисања. У условима смањене концентрације кисеоника или чак, анаеробним условима (када кисеоника нема уопште) и само разлагање неће бити потпуно, па се стварају продукти разлагања који води дају лош укус, непријатан мирис и уопште лошији квалитет. Таква вода не може да се користи за пиће и може узроковати угинуће стоке ако се користи као појило. 


* Важно је истаћи да загађење воде у Ужицу није само кривица човека (иако великим делом јесте) наиме, екстремно високе температуре у децембру и јануару и недостатак падавина су један од главних узрочника "цевтања воде" односно, пренамножавање алги и процес разлагања угинулих.




* Хидролошке прогнозе сваког дана (клик)
http://www.hidmet.gov.rs/latin/osmotreni/stanje_voda.php

*Стање загађености вода у Србији (PDF)

*Катастар отпадних вода Србије (PDF)

*Важно о водама у Србији


    Сваки 26. јануар славимо "Светски дан едукације о заштити животне средине". Овај дан се обележава још од 1972 године, када је донета Декларација на конференцији уједињених нација о човековој средини одржаној у Стокхолму (Шведска) у коме се истакла потреба за заједничким принципима и критеријумима да се свету понуде смернице за очување и унапређење животне средине.

Нема коментара:

Постави коментар

:)